Va d’accents (1)

Sóc conscient que quan un idioma té allò que en diuen “accents” tenim molts números per espifiar-la en un moment o altre -i jo el primer. I és que en català o castellà -i a diferència d’altres idiomes com per exemple, l’anglès- a més de l’accent fonètic hi ha també l’ortogràfic; diguem que el primer té a veure amb la pronunciació de les paraules mentre el segon correspon a la correcta escriptura de les mateixes. Per això, no em resulta gens estrany que en aquesta “batalla” contra les “heretgies lingüístiques” en català, la categoria d’errades més reflectida hagi de ser aquesta. Oimés si el català ha tingut la perniciosa mania de diferenciar-se del castellà en, entre altres coses, tenir accents oberts, és a dir, amb la ratlleta orientada cap a l’esquerra (crec que en català el nom tècnic és “titlla”, equivalent al castellà “tilde”). Confesso que una de les meves limitacions idiomàtiques és no saber sempre si una vocal ha d’anar amb un o altre accent i si l’acabo escrivint correctament és perquè, o bé ho he vist escrit moltes vegades i ja l’he memoritzat, o bé perquè procuro consultar el diccionari en cas de dubte. I també és cert que sobre aquesta qüestió tenim molts vicis adquirits, és a dir, posem malament un accent pensant que és correcte perquè sempre ho hem fet de la mateixa manera i ningú ens ho ha corregit, o vam donar per bona la font d’informació inicial en què ens vam “inspirar”.

Doncs bé, tot seguit us ofereixo una petita mostra d’algunes de les errades més curioses quan es tracta d’accents. No dic típiques perquè considero que no ho són tant com altres. Així per exemple, no he vist mai la vocal “u” amb l’accent obert ja que tothom hauria de saber que quan va accentuada, sempre és tancada. És a dir, posats a equivocar-nos és més lògic fer-ho quan la vocal accepta les dues opcions (“e” i “o”). També convé saber que quan la paraula “si” és d’afirmació (un adverbi) aleshores “” va accentuat perquè en cas contrari indicaria una conjunció. D’altra banda, dos exemples de com l’accent no s’ha de posar: la forma verbal “actúa” en castellà sí va accentuada però no en català (és allò dels diftongs i hiats que mai m’ha quedat clar del tot) alhora que el femení d'”exclòs” no va tampoc accentuat (la conversió del masculí al femení implica passar d’una paraula aguda a una plana sense cap interès des del punt de vista dels accents). Potser en aquest darrer cas se’ls hi ha anat una mica la ma.

4 comentaris

Filed under Miscel·lània

4 responses to “Va d’accents (1)

 1. Mateu

  Hola Joan Carles,

  aquest cartell de la universitat hi ha un altre accent mal utilitzat, tot i que no es veu gaire bé, perquè sembla que l’accent és una coma “,” de la frase de dalt. El pronom “tu” no porta accent en castellà (i sí en català).

  • Mateu

   Acabo de llegir el meu comentari. És al revés, en castellà porta l’accent, i en català no. I a la imatge del cartell sembla que hi ha un accent a sobre la u.

 2. Joan Carles

  Mateu, tens raó, aquest cartell el van penjar fa uns dies davant la porta d’accés a l’auditori i l’hemeroteca de la Facultat de Filosofia i Lletres, amb motiu de les darreres mobilitzacions de la seva Assemblea d’Estudiants, i a mi se’m va passar per alt. Si realment qui l’ha escrit volia fer-ho en català ha de saber que el “tu” (pronom) en castellà sí porta accent (per tal de diferenciar-lo de l’article) però no en català. A més, si fos en castellà seria “por ti”. És ben bé que sent de Lletres i encara cometen faltes d’ortografia … Ainss!!
  Gràcies per l’apreciació i per suposat, pel seguiment que fas del bloc.
  Seguim en contacte.

  JC

 3. Retroenllaç: Com anem d’apòstrofs? fatal! | Fartografia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s