Torna l’esclavitud?

Quan era petit, i els de la meva generació se’n deuen recordar, va tenir molt d’èxit una coneguda sèrie de TV (en aquells anys només hi havia 2 canals i encara no era habitual un invent tan còmode com el comandament a distància) anomenada “Raíces” (en anglès Roots). Molt breument, el seu argument es basava en les peripècies d’una família d’esclaus vinguts de l’Àfrica cap els Estats Units i els seus descendents -el primer va ser el famós Kunta Kinte- fins l’època moderna i el que té més mèrit de tot, estava basada en fets reals, novel.lats per en Alex Haley. Malgrat que afortunadament l’esclavitud ja fa temps que s’ha abolit, de tant en tant ens arriben notícies de com en certs països subdesenvolupats les condicions laborals de bona part de la seva població s’assemblen a un cert estat de semi-esclavitud (quant a horaris, salaris, drets, salut, etc.). Jo no em vull entrar ara en un debat sobre aquesta qüestió perquè no és el cas ni aquest l’espai més idoni; però sí voldria fer-vos veure com potser això que estic dient no l’hem de circumscriure a països molt llunyans, empobrits, d’aquells que si un sap una mica de geografia, sabria dir-ne uns quants. Per això us convido a veure aquesta fotografia, presa en una botiga de roba infantil en un carrer cèntric i comercial de la ciutat de Manresa: el noiet de color (¿?), que tan bona cara fa i tan ben vestit que ens l’han posat … té preu!! Sí senyor! no us enganyo! Com si fos una subhasta d’esclaus ens l’ensenyen amb tan bon aspecte (o look) que un no es pot resistir a agafar la cartera i pagar els només 17,95€ que demanen per ell. Si és que fa tan bona cara que ningú es podria resistir a comprar-lo! I a més, no caldria ni que ens rumiéssim el nom perquè aquest ja ve incorporat al lot donat que el nen es diu “Pol“.

Doncs bé, si busqueu al diccionari el significat de la paraula “Pol”, a banda d’un nom propi de persona, trobaríeu moltes entrades però cap relacionada amb una peça de roba: l’extremitat de l’eix d’una esfera, el punt en què l’eix de rotació d’un astre talla la seva superfície, el pol celeste, el d’il·luminació, el de l’eclíptica, el d’una pila elèctrica, el magnètic d’un imant, un pol de desenvolupament, etc. Així que ja ho sabeu, quan compreu un “pol” penseu que potser esteu afavorint al manteniment d’una pràctica tan execrable com l’esclavitud. De totes formes, dubto sobre com s’ha de dir realment aquesta peça de roba ja que al diccionari no surt com a “Polo” però sí surt en altres pàgines web sobre vestimenta. Algun suggeriment? Gràcies per endavant.

3 comentaris

Filed under Roba-calçat

3 responses to “Torna l’esclavitud?

 1. Cèsar Pasadas

  Jo faré un suggeriment sobre una cosa més compromesa… A les persones de pell fosca no se les anomena gent de “color”, perquè a part de despectiu és poc determinant. Segons l’IEC, s’ha de dir “negre”, és a dir, “el noiet negre”; i, si creus que pot considerar-se poc correcte socialment, simplement cal el·liminar l’adjectiu, perquè és un noi, tant és el color de la seva pell. Jo, a finals de l’estiu, estic més negre que el nen de la foto!
  Salutacions cordials;
  Cèsar P.S.

  • Cèsar, sóc conscient del que dius però fixa’t que ho dic amb interrogants, per seguir una mica la broma (no sé si aquesta és l’expressió més adient) de l’escrit, ja que des de la nostra percepció segur que gairebé tothom pensa en una persona negra quan sent a parlar del tema de l’esclavitud. Però gràcies per l’apreciació amb què, òbviament, hi estic d’acord.
   Gràcies per llegir el bloc.
   Seguim en contacte.
   JC

 2. Retroenllaç: Gènere mal descomptat | Fartografia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s