Fartografia és de dretes?

En la meva habitual repassada de les edicions digitals de la premsa nacional fa uns dies vaig topar amb aquesta notícia del diari La Razón. I amb una mica de sorna confesso que se m’ha passat pel cap la idea de si com a gestor d’aquest bloc, en el fons sóc una persona ideològicament de dretes. Sense tenir-hi res en contra -hi ha gent bona i dolenta a tot arreu i de tot podem trobar a la vinya del Senyor- jo em qualifico més aviat d’esquerres però tampoc és que ho sigui de soca-rel i tal i com estem veient darrerament al nostre país, no em mullo per ningú ni per res: he estat crític amb el, per mi, nefast “tristpartit” de la Generalitat de Catalunya com també ho sóc ara amb el no menys nefast govern d’en Marianico “el corto”. Diguem que no he estat mai una persona de molt fortes conviccions ideològiques però alhora no recordo tampoc haver votat mai per un partit de dretes d’àmbit nacional. Dit això, si aneu al cos de la notícia veureu que aquesta fa mofa de com les Juventuts Socialistes del PSOE (en aquest cas de Zamora) havien escrit un tuit crític amb la polèmica reforma educativa del ministre Wert que incloïa unes quantes faltes d’ortografia. I mira que en només 140 caràcters (el màxim que accepta un missatge al Twitter) ja és difícil cometre’n alguna perquè gairebé no hi ha marge.

Presentación1

Com he dit en alguna altra ocasió, aplaudeixo aquesta iniciativa de criticar la mala ortografia i redacció de tota mena de text, vingui d’on vingui, i publicat en qualsevol plataforma, sigui quina sigui. Però és clar, ara tinc el dubte de si el citat diari s’hagués fet ressò d’una notícia similar si el tuit mal escrit provingués de les files de les Noves Generacions del Partit Popular. Un dubte que, dit de passada, està fora de lloc perquè la resposta és més que òbvia: NO. Qui estigui una mica al cas del panorama periodístic del nostre país deu saber que La Razón, a més de ser el butlletí oficial de la Casa Reial, té com a director en Francisco Marhuenda, periodista mediàtic allà on n’hi hagi, habitual tertulià de televisió i ràdio (d’aquí i allà) i un aferrissat defensor de les actuals polítiques d’en Rajoy. Ergo, és també un aferrissat detractor de tot allò que faci tuf d’esquerra. Com deia abans, el Senyor tot poderós ens va fer el gran favor de plantar de tot a la seva vinya, males herbes incloses. Per cert, ja que parlem de tuits, si voleu li’n podeu enviar un al seu compte de Twitter.

Si llegiu la notícia i teniu una mica de sentit crític, sembla com si el fet d’escriure malament s’hagués d’atribuir tan sols a ser militant d’un partit d’esquerres, o si més no, a les polítiques educatives anteriors aplicades pels diversos governs socialistes (p. ex. aquí teniu un article d’opinió de Martín Prieto publicada en aquest mateix diari). Com si pel mig no hi haguessin hagut dos mandats de José María Aznar. La memòria pot ser, de vegades, molt selectiva. I encara rai que aquest tuit prové d’una agrupació de joves polítics d’una província tan espanyola i castellana com Zamora perquè estic més que convençut que si el seu origen fos català, aleshores ja hi haguessin barrejat la immersió lingüística. En aquest sentit, fa poc el president de les Balears José Ramón Bauzá (potser la castellanització de “Bauçà”?) va dir una ximpleria tan gran com el càrrec polític que ocupa: que el fracàs escolar de les Illes és fruit de la política d’immersió lingüística (aquí us deixo la notícia). Vés per on, com si no hi hagués fracàs escolar a les províncies monolingües de l’Estat espanyol, on, per descomptat, hi ha també un procés d’immersió, en castellà.

Sigui com sigui, Fartografia continuarà combatent les heretgies lingüístiques en català i si li donen peu, també les ximpleries de la classe política, tant se val el seu color. I d’aquestes darreres n’hi ha tantes que podrien nodrir un bloc com aquest amb entrades dia rere dia. I és que cada vegada que un polític obra la boca té moltes paperetes perquè digui una de ben grossa. Per acabar, us deixo l’enllaç a aquesta altra entrada en què vaig fer la meva primera “incursió” a les heretgies lingüístiques comeses contra el castellà. I segur que en vindran més.

Anuncis

3 comentaris

Filed under Reflexió, Xarxes socials

3 responses to “Fartografia és de dretes?

  1. Retroenllaç: “Rebentar” l’ortografia en castellà | Fartografia

  2. Retroenllaç: Quo vadis, teatro español? | Fartografia

  3. Retroenllaç: La dreta mediàtica i l’ortografia | Fartografia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s