D’en Wert, 12-O, immersió lingüística …

En aquests darrers dies encara cuegen notícies sobre l’aprovació de la polèmica llei Wert d’educació (la LOMCE), així com també la manifestació del 12 d’octubre a la Plaça de Catalunya de Barcelona, en contra de l’anomenat procés sobiranista català i a favor, per dir-ho suaument, de l’actual estructura territorial de l’estat espanyol (deixo de banda la manifestació “minimalista” dels simpatitzants d’UNA Espanya GRANDE i LIBRE). De la primera qüestió no es tractarà gaire aquí perquè amb tanta polèmica que ha generat, ja se n’ha parlat a tort i dret (i el que encara en queda) amb la qual cosa el que pugui dir jo no deixaria de ser una simple opinió més amb tanta vàlua (o gens) com la de qualsevol altre tertulià de la televisió o ràdio que n’hagi opinat. De totes formes, és més que una obvietat dir que un país no pot tenir mai un sistema educatiu eficaç quan aquesta darrera és la vuitena llei, en poc més de quatre dècades, que vol regular els ensenyaments obligatoris des que el 1970 va ser aprovada la Llei General d’Educació (LGE). En aquest enllaç podeu veure una breu descripció de les set lleis anteriors. Ara bé, tenint en compte que entrarà en vigor al curs 2014-2015, no sé jo si tindrà gaire recorregut tal com està la situació al país, i en aquest any que resta poden passar encara moltes coses. Tot plegat, us estalvio aquí qualsevol comentari meu sobre si aquesta acabarà sent una bona llei o com passarà un cop més en aquest p*** país, serà derogada així que canviï el partit que controli el Congrés de Diputats de Madrid. I és que, el que de ben segur fem bé, és mantenir les tradicions i la de canviar lleis tan fonamentals per al bon funcionament d’un país cada pocs anys se’ns dóna bastant bé. És el que passa quan els dos partits majoritaris no es posen d’acord en temes que són de prioritat nacional i absoluta i que ultrapassen les típiques diferències partidistes.

Faig aquesta llarga introducció perquè revisant les edicions digitals dels diaris he trobat aquesta vinyeta a La Razón, que per als qui no el coneguin, a efectes pràctics avui dia vindria a ser el butlletí oficial del Partit Popular, a més de defensor aferrissat de la Casa Reial, per descomptat. D’això ja es pot deduir que des de les seves pàgines combat qualsevol acció sospitosa de combregar amb el nacionalisme català (no es deuen adonar que també n’hi ha un d’espanyol) i de fet, a la portada digital hi ha una secció fixa titulada “El desafío independentista”; derivat d’això, així que pot (o sigui, sempre) desqualifica el model d’immersió lingüística i el culpa del fracàs escolar dels nostres estudiants. Per als periodistes del diari aquest sí que deu ser un fet diferencial català perquè fa la impressió que el fracàs es doni només a Catalunya i per extensió, a la resta de comunitats autònomes amb cooficialitat de llengües. Per tant, deuen pensar que una de les solucions a aplicar seria la de reduir, mitigar, diluir … aquesta immersió i afavorir més, quan no imposar, el castellà. Ja no dic eliminar el català de l’escola perquè em semblaria que al segle XXI això tampoc tindria ni cap ni peus però ja posats … per què no arraconar-lo a la categoria de “llengua folklòrica” i que sigui una matèria d’estudi optatiu? Al cap i a la fi, ja ho va dir el mateix Wert al Congrés en una frase que ha passat a la història, quan va afirmar que el que pretenia la LOMCE és “españolizar a los alumnos catalanes“.

I és clar, una de les proves de com de malament surten els nens de les pèrfides escoles catalanes és comprovar el baix domini del castellà, i fotre-se’n mitjançant el recurs de la vinyeta com aquesta: fixeu-vos com apareix escrita la paraula “revolució” i com sembla que els catalanoparlants -tossuts com som- ens estimem més escriure malament un idioma si això ha de servir per resistir els intents d’elimir el català, reduït a la categoria de”particularisme ortogràfic”. Com si la resta d’alumnes de l’estat espanyol escrivissin el castellà sense cap màcula. Com he vist en algun comentari per la xarxa -però ara no recordo exactament on- entre el Wert i el trilingïsme d’en Bauzá a les Balears, el govern del Partit Popular deu pretendre que acabem parlant l’anglès a l’estil de l’Anna Botella, el català com l’Aznar (és a dir, en cercles reduïts) i el castellà comme ci comme ça.

vinyeta_la_razon

De la segona qüestió a què feia referència al principi, la manifestació del passat 12-O a la Plaça Catalunya de Barcelona a favor de la unitat nacional i bla, bla, bla … us estalvio també la meva opinió. Vagi per endavant, això sí, que com som un país lliure -malgrat que des de fora s’entossudeixin a creure que no, potser per allò de fer-se les víctimes i màrtirs- sóc partidari que tothom es pugui manifestar i dir la seva, sempre i quan ho faci amb respecte. I si m’apureu, també els grupúscles feixistes que justaven el que voldrien és eliminar qualsevol bri de democràcia. En aquest sentit em fa gràcia veure com un d’aquests partits s’anomena Democracia Nacional atès que de “nacional” tot el que vulgueu però de “demòcrata”, res de res. O és que potser hauríem de dir “naZional”? Tant se val, no estem aquí per discutir aquesta qüestió sinó més aviat per altres que tenen a veure amb la qualitat de l’educació i l’actual sistema d’ensenyament.

Així, fixeu-vos en aquesta segona imatge -extreta del diari Vilaweb- en què es veu un manifestant amb un cartell que des del punt de vista ortogràfic sembla, si més no, bastant “curiós”. Veient qui el sosté i també qui el fotografia, ambdues persones d’una certa edat, m’agradaria pensar que com són d’una època en què amb prou feines molts nens van poder anar a l’escola i que van haver de deixar-la per posar-se a treballar ben aviat, no van tenir gaire temps per aprendre més enllà de les regles més bàsiques del llegir, escriure i para de comptar. Per tant no crec que s’hagi de criticar-les per un cartell que inclou dues errades ortogràfiques d’aquelles que clamen el cel; val a dir que deixo de banda el seu missatge que, per descomptat, respon a aquells nostàlgics que van créixer amb el Franquisme i ara es queixen d’un model de democràcia parlamentària del qual, amb tots els defectes que li vulgueu atribuir, ells s’estan beneficiant. És allò que encara se sent a dir que amb Franco es vivia millor. Tot és opinable.

assistent-concentracio-Catalunya-MANOLO-GARCIA_ARAIMA20131012_0185_1

Ara bé, i centrant-nos en la qüestió de criticar models educatius, primer vull deixar clar que jo provinc de l’antiga Educació General Bàsica (EGB) i que del que en vaig aprendre no veig pas que ara m’hagi anat malament; segon, he estat sempre molt crític amb determinades concepcions educatives més recents perquè penso que són un dels factors que han fet que avui dia, l’educació a Espanya estigui com està, de malament i de desprestigiada (òbviament n’hi ha d’altres i crec també que el context general no ajuda gens a una millora substancial). I tercer, i en descàrrec de les crítiques que ha rebut a tort i a dret la LOGSE, llegiu aquesta carta d’un alumne de primer d’ESO i comprovareu que potser la cosa no està pas tan malament com ens han venut. A part de ser bastant llegible, només he trobat una errada (“piraguismo” porta dièresi a la vocal “u”). Si fins i tot, bona part dels estudiants que tinc a la universitat escriuen pitjor!

Anuncis

2 comentaris

Filed under Reflexió

2 responses to “D’en Wert, 12-O, immersió lingüística …

  1. Ei, que eres tu el paio de la gorra que feia la foto? Provocador! 😉

  2. Xavier,
    T’equivoques: amb una mascara que em feia més vell del que sóc confesso que era jo qui sostenia el cartell. I a l’altra meva vida tampoc porto ulleres. Veig que la disfressa va funcionar.
    Salutacions ben cordials.

    JC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s