Encara més de croassants i bollería

A risc de fer-me pesat, enceto l’any gairebé com vaig acabar el 2013, amb una nova entrada dedicada al món de la “bolleria” per constatar, una vegada més, que la plaga de castellanismes i gal·licismes mal escrits s’estén pertot arreu, fins i tot per aquelles contrades on en principi podríem pensar que el bon català està més ben resguardat de les males influències (de fet, en aquesta altra entrada ja en feia referència). Però es veu que no, que tot allò que és bo acostuma a tenir problemes perquè arribi a tothom i en canvi, allò que és dolent s’escampa com la pólvora. Ja posats, i en clau humorística, potser hom podria fer de tot això un viral. Fixeu-vos en aquesta primera imatge, d’una cafeteria de Berga, com el gal·licisme “croissant” està mal escrit tal i com dèiem no fa gaire (ho podeu llegir aquí). Atès que som un país on l’aprenentatge d’idiomes estrangers està sota mínims, aleshores per què complicar-nos la vida encara més amb aquestes “foteses” lingüístiques? Oimés si es tracta d’una paraula d’origen francès i ja sabem que aquest idioma està de reculada, demodé, sota l’avenç de l’anglès. Una autèntica llàstima en un cartell tan ben cuidat, formós i on no hi aprecio cap més errada ortogràfica. Dubto, però, de la paraula “gofre” (un altre gal·licisme?) però li atorgarem el benefici del dubte.

Croassant_Berga

I què me’n dieu d’aquesta segona imatge? El primer dia de l’any vaig estar rondant una estona per la capital del Berguedà, confiant de trobar un forn obert on comprar pa, i em vaig topar amb aquest on apareix, de nou, el castellanisme “bollería”. No hi ficarem més cullerada sobre aquesta qüestió perquè com deia al principi, ja comença a ser una mica pesat i res més lluny de la meva intenció que avorrir el lector parlant del mateix. De totes formes, heu de saber que si mai esteu per Berga i heu de convidar algú a prendre un cafè i un “bollu”, podreu triar entre unes quantes opcions interessants, i també que si se us passa pel cap de demanar un brioix no em vull imaginar jo la cara que posarà el personal de l’establiment. D’ignorància, potser?

Bolleria_Berga

Per cert, sapigueu que al final vaig trobar un lloc on poder comprar pa tot i que a la colònia de Cal Rosal, molt a prop de Berga.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Cafeteries-forns-fleques

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s