La dreta mediàtica i l’ortografia

Si ho recordeu, en aquesta entrada amb data del juny del 2013 ja reflexionava -això sí, mofant-me de mi mateix- que potser aquest bloc coixejava del peu dret, des d’un punt de vista ideològic. I tot va ser a partir d’una reflexió que feia després de llegir una notícia del diari “La Razón” (per a molta gent, més aviat “La Sinrazón”) que a la seva vegada feia mofa de les Joventuts Socialistes de la província de Zamora, perquè van publicar al seu compte de Twitter un missatge crític amb la polèmica llei d’educació d’en Wert que incloïa unes quantes faltes d’ortografia. Sense haver de repassar el que jo deia a l’entrada del bloc, ja us podeu imaginar la tesi principal de la notícia: el fracàs escolar de molts estudiants arran les polítiques educatives del PSOE quan ha estat en el poder. I és que no descobrirem res de nou (o potser haurem descobert, un cop més, la sopa d’alls) si diem que aquest diari és manifestament contrari a tot allò que provingui de l’esquerra i avui dia, un defensor tenaç, acèrrim allà on n’hi hagi, de les polítiques d’en Mariano Rajoy. I per descomptat, amb el seu conegut director al capdavant de les trinxeres, en Francisco Marhuenda, que de tant mediàtic contertulià que ha esdevingut, em pregunto quan deu treballar, de debò, al seu diari.

La_Razon_14_gener_2014

Doncs bé, començo el mes de març amb una altra entrada aprofitant una vinyeta que es va publicar al rotatiu madrileny el passat 14 de gener. Tot i el temps transcorregut d’ençà aleshores, no crec que hagi perdut vigència ja que som un país on regularment -i no sempre sense raó- es convoquen vagues per protestar contra … afegiu-hi el motiu que us vingui més de gust (p. ex. recordeu les que es van convocar al sector educatiu la darrera setmana de febrer). En el cas d’aquesta imatge, i tot i la seva procedència, no puc deixar de donar la raó al seu autor ja que, per una banda, els contenidors acostumen a ser les primeres “víctimes” dels aldarulls que es produeixen en una jornada de vaga; i per l’altra, de vegades són també la plataforma de missatges escrits que convindria repassar abans de fotre-li ma a l’esprai. Aquí, però, reconec que la pressa amb què imagino deuen actuar els “missatgers” abans que siguin enxampats per les forces d’ordre públic, no recomana estar gaire al cas de la correcció ortogràfica. Però és clar, després podem trobar coses escrites com la que apareix en aquesta altra entrada de fa un temps.

Tot plegat, comparteixo l’interès de diaris com aquest per la bona salut de l’ortografia però no que aquest interès sigui molt esbiaixat, que només es critiqui la mala praxi ortogràfica quan aquesta es refereixi a col·lectius, entitats, partits, etc. que s’identifiquen, ideològicament parlant, amb l’esquerra. I és que per a la dreta més tradicional, les manifestacions més conflictives sempre són convocades des d’aquesta banda. Fixeu-vos, per exemple, en el llenguatge utilitzat: en algunes manifestacions (per aquells temes més propers a la dreta mediàtica) es diu que la gent es manifesta pacíficament, mentre en altres (per temes del tot oposats) l’esquerra (sovint radical, violenta i altres etiquetes més “dràstiques”) tendeix a ocupar els carrers i aplicar-hi tècniques de guerrilla urbana, kale borroka, etc. Tant se val, a aquestes alçades de la pel·lícula no descobrirem ni cap sopa ni tampoc el final de la pel·lícula perquè per tothom és conegut. Que consti en acte, però, que per a qualsevol altra qüestió, Fartografia se situa a les antípodes de la línia editorial d’aquest diari.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Reflexió, Xarxes socials

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s