Un possible competidor? Amén!

Ja sabeu que el campus universitari de la UAB per on em moc habitualment és un no parar a l’hora de trobar nyaps lingüístics en forma de pintades i missatges a les parets escrits, suposadament, per estudiants; gairebé els podem trobar per tot arreu i no cal buscar-los a sota les pedres. Diguem que és una autèntica font d’inspiració per al gestor d’aquest humil bloc. De totes formes, que això passi en un lloc de ciència i coneixement com aquest no deixa de ser preocupant i no em fa ser gaire optimista, la veritat sigui dita. Els esforços que hi esmerço i el temps que hi dedico en aquest bloc només pretenen conscienciar la gent i fer-los obrir els ulls sobre la necessitat de saber parlar i escriure correctament la llengua que molts donen per sabuda quan, en realitat, es troben a anys llum d’haver assolit un nivell prou bo com per no cometre, de vegades, autèntics disbarats. Fixeu-vos que molts pares inscriuen els seus fills en acadèmies d’idiomes estrangers i de reforç, del que sigui, però deixen de banda aquesta qüestió, potser perquè no en són prou coneixedors o bé perquè sent-ho no li’n donen la importància que es mereix: així tenim estudiants que són capaços de dir, escriure i fins i tot entendre, unes quantes paraules en anglès, alemany o xinès però alhora són incapaços de fer-ho amb unes quantes més en català (o castellà) sense que s’equivoquin.

Amen

Per sort, m’adono que no sóc un “lluitador” en solitari i que més gent s’afegeix a aquesta batalla. No em surten competidors sinó amics anònims que com jo, també vetllen armes per aquesta noble lluita. Fixeu-vos en aquesta imatge d’una pintada que com us deia al principi, la vaig trobar al campus de la UAB, en concret a la Facultat de Ciències de la Comunicació. No conec el context ni el motiu d’aquest missatge tan “eclesiàstic” però adoneu-vos com algú es va preocupar per apuntar que l’expressió semítica tan habitual per concloure les oracions s’escriu amb accent (tancant i per descomptat sobre la vocal “e”). Ni jo ho hagués fet millor, entre altres motius perquè no acostumo a passejar-me per aquest indret amb un esprai. Ja ho veieu, uns amb un ordinador i uns altres amb una mica de pintura però tots procurem pel mateix fi: ajudar la gent que no faci el ridícul quan hagi d’escriure en català (i castellà) en espais públics.

Anuncis

6 comentaris

Filed under Castellà, Universitat

6 responses to “Un possible competidor? Amén!

 1. Mateu

  Aquests de Acción Poética es dediquen a pintar frases maques pel carrer. No sé d’on venen ni qui són. Però en aquest cas, la persona que va fer la primera pintada és la mateixa que va pintar allò de “sí, así, sin tilde”. Així la intenció del missatge original no era religiós, sinó d’una altra naturalesa. Ens convida a estimar-nos pels segles dels segles.
  Això no treu que, com t’han dit per facebook, “sí” hauria de portar accent.

 2. Mateu

  *Aquests d’Acción (…)

 3. Mateu, no conec aquest col·lectiu tot i que si no recordo malament, i ara que ho dius, crec haver vist altres missatges amb aquesta mateixa firma. De totes formes, no acabo d’entendre el teu argument del perquè han pogut escriure la paraula en qüestió sense el corresponent accent. I del Facebook, no sé què han dit perquè en el moment d’escriure aquesta resposta encara no ho he consultat.
  Salutacions cordials.

 4. Mateu

  Acción poética té pàgina web i tot!, algunes pintades, amb enginy i tot. Millor aquestes que algunes de les que veiem pels carrers de la nostra ciutat.

  Per altra banda, jo dedueixo que aquest “amen” (sense accent) fa referència a la conjugació del verb “amar” en castellà. Molt poètic! 🙂

 5. Doncs ja hi faré una ullada. Ara estic encuriosit.
  De totes formes, no sé jo si creure’m l’argument que dius sobre aquest “amen” sense accent. A mi em sembla un pèl forçat però també és cert que en aquesta vida coses més rares s’han vist.
  Salutacions cordials.
  JC

 6. Retroenllaç: El FEU abusa a la UAB! | Fartografia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s