De comes, accents i tatuatges

Després d’un passat mes de gener bastant actiu quant al nombre d’entrades publicades (fins a nou) portava uns quants dies sense fer-hi acte de presència, i tot i que ja tinc al cap unes quantes més per redactar, començo aquest febrer amb una entrada que tot i referir-se a material en castellà, perfectament es pot aplicar també al català. I és que fa referència a aquestes línies petites, ratlletes, que hom anomena accents i comes i que de tant en tant és bo que posem al lloc correcte quan es tracta d’escriure un text, sigui en paper, en pantalla, en un missatge de mòbil o fins i tot en “suports” tan perennes i alhora individuals i personals com és la pell humana. Pareu compte d’aquesta notícia publicada a l’edició digital de El Periódico del divendres 7 de febrer. En primer lloc, es tracta d’un personatge que difícilment no sabreu qui és ja que per activa i per passiva és objecte d’atenció mediàtica, més que pels mèrits (del tipus que siguin) pels seus demèrits i escàndols quan obre la boca en algun d’aquests programes de televisió on els seus conductors posen en un pedestal famosos de pa sucat amb oli, per al cap de poca estona fer-los baixar als més terribles dels inferns. Resulta que l’individu en qüestió s’ha tatuat al seu braç un d’aquells breus textos que fa que pensar per la seva naturalesa del tot reflexiva. Per descomptat que estic convençut que aquest paio és incapaç de pensar tot això ell sol.

Tatuatge_Kiko_Rivera

La qüestió és que si llegiu la notícia veureu que la polèmica (un terme un pèl exagerat) rau en les crítiques rebudes per haver-se tatuat el citat text despullat de qualsevol accent. Desconec si el tatuador no ho sabia, si li van passar el text a reproduir sense cap accent i va tirar pel dret o si només ha estat una qüestió d’estalviar tinta i alhora una mica de patiment al tatuat. Ben mirat, tampoc hagués costat res fer-ho bé de bon principi i s’hauria estalviat les crítiques que, com sovint passa en aquests casos, s’han produït i esbombat en una plataforma tan propensa per aquests menesters com el Twitter (aquí teniu el d’en Kiko Rivera). Sempre he pensat que les xarxes socials són fantàstiques per deixar ben paleses les mancances i ximpleries de la gent. Eps, sempre i quan se’n faci un ús irresponsable.

De totes formes, se li podria dir que seria bo no menysprear la importància dels accents perquè el sentit d’una frase pot canviar de totes totes segons si s’hi posa o no allà on ha d’anar. I com a botó de mostra, us poso aquesta imatge del mur d’una de les meves amistats del Facebook. Crec que està molt ben trobat! I perquè veieu que les xarxes socials també poden afavorir l’aprenentatge de l’art d’escriure correctament, fixeu-vos en la tercera imatge, també extreta de “cal Zuckerberg”, i que si hem de fer cas del que es diu que va escriure en Julio Cortázar sobre l’ús de la coma, com a signe gramatical, és molt indicatiu de com una frase pot ser interpretada depenent d’on és col·loqui. Per tant, avís per a persones que voleu seguir l’exemple del fill de la Pantoja si mai us heu de tatuar un missatge d’aquest estil, per pedanteria (encara que no sapigueu què vol dir), perquè realment voleu demostrar que us va la filosofia o pel motiu que sigui: no menystingueu aquests dos signes que, encara que petitons, tenen un gran valor, de vegades més del que podem sospitar.

uso_de_tildes

Importancia_coma_en text

És clar que si tornem al motiu principal que ha motivat aquesta entrada, també es podria argumentar que en Kiko li va passar el text al tatuador després d’una de les seves sessions de DJ (es veu que “treballa” d’això i arrodoneix els seus ingressos de la fama que té per ser fill de qui és).  I ja se sap, la seva feina exigeix nocturnitat i com va dir aquell altre famós de pa sucat amb oli (en Dinio, conegut per embolicar-se fa un temps amb la Marujita Díaz, una altra folklòrica vinguda a menys), hem de pensar que la nit el va confondre.

2 comentaris

Filed under Castellà, Xarxes socials

2 responses to “De comes, accents i tatuatges

  1. Retroenllaç: Fumar és perillós per a la salut oi? i tant! | Fartografia

  2. Retroenllaç: Posa-hi la coma, imbècil! | Fartografia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s